Een personeelstekort? Misschien is dat wel goed nieuws!

Het is een bekend probleem: bedrijven hebben de grootste moeite om vacatures in te vullen. En hoe lager we in de hiërarchie van een organisatie terechtkomen, hoe lastiger het wordt.

Toch denk ik dat het zomaar eens goed nieuws kan zijn, dat personeelstekort. Want het dwingt ons namelijk eens goed na te denken hoe we het vak van de schoonmaker interessanter maken.

Dan denk je in eerste instantie natuurlijk aan geld. Logisch. Wie mensen aan zich wilt binden, moet de portemonnee trekken. Dat helpt natuurlijk wel een beetje, maar zo makkelijk is het nou ook weer niet.

Want wie de tijd een beetje aanvoelt, weet dat mensen tegenwoordig verder dan hun loonstrookje kijken. Mensen willen groeien. In hun werk, maar ook als mens. Bijvoorbeeld door opleidingen en cursussen te doen. Ik kan me goed voorstellen dat veel schoonmakers wel oren hebben naar een taalcursus. Hebben ze in het dagelijkse leven ook wat aan. Als we het vak van de schoonmaker aantrekkelijker willen maken, zouden we eens vaker moeten nadenken hoe we kunnen bijdragen aan hun ontwikkeling.

Plezier in werk wordt ook beïnvloed door de zwaarte van het vak. We weten allemaal: schoonmaken kan fysiek behoorlijk pittig zijn. Als we meer mensen willen interesseren voor dit beroep, zullen we moeten innoveren. We moeten nieuwe materialen en methodes ontwikkelen die het vak lichter maken. Zodat schoonmakers niet met pijn in hun gewrichten naar huis gaan en al voor hun pensioen in de ziektewet terechtkomen.

Maar het meeste werkplezier halen mensen uit waardering. Een baan is nou eenmaal leuker als je het gevoel hebt dat je er toe doet, dat je belangrijk bent voor een organisatie. En aangezien de schoonmaker nog te vaak als een fte wordt behandeld, valt op dat vlak voor ons nog veel winst te behalen. Hoe? Door wat vaker te luisteren naar de schoonmaker. Haar of hem betrekken bij de planning. Gebruik maken van de vaak jarenlange ervaring. Misschien wel wat meer verantwoordelijkheid geven. En vooral laten merken dat we blij zijn met de bijdrage die de schoonmaker levert.

Het is maar een kleine moeite. En ik beweer ook niet dat het personeelstekort daarmee direct is verdwenen. Maar het is in ieder geval het proberen waard. Want als het geen nieuwe medewerkers oplevert, dan zorg je in ieder geval dat je huidige krachten met meer plezier aan het werk gaan. En daardoor zich langer aan jouw bedrijf verbinden.

En dat is ook wat waard.

< Terug naar overzicht