Crohill ondertekent Green Deal voor duurzame zorg

De zorgsector in Nederland is verantwoordelijk voor ongeveer 7 procent van de nationale CO2-voetafdruk. Dat niet alleen, ook 4 procent van het afval is direct toe te rekenen aan de zorg. Om de zorg te verduurzamen heeft de sector daarom vorig jaar de Green Deal Zorg Samen werken aan duurzame zorg opgesteld. Ook komend jaar verbindt Crohill zich aan deze afspraak. 

Directeur Pim Hilgerdenaar van Crohill licht toe: “De zorg heeft te maken met een vreemde paradox: om mensen beter te maken, vervuilen ze de aarde. Dat zorgt er tegelijkertijd voor dat mensen ziek worden. Wij kunnen helpen om die vicieuze cirkel te doorbreken.” Crohill ontwikkelt al jaren schoonmaakmethodes en producten waarmee schoonmakers prettiger kunnen werken, zodat ze minder snel fysieke klachten krijgen en waarmee er minder afval geproduceerd wordt.

“Het is onze missie om de schoonmaakbranche te verduurzamen. Dus maken we producten die zowel goed zijn voor de mensen die ze gebruiken, de schoonmakers, als voor de aarde”, aldus Hilgerdenaar. Toen het bedrijf merkte dat heel veel schoonmakers fysieke klachten overhielden aan hun werk en vaak hun pensioen niet eens haalden, ontwikkelde het Crohill slimmer schoon (destijds Smart Cleaning, red.). Daar bleef het niet bij. “Omdat we zagen dat de schoonmaakbranche gigantische hoeveelheden plastic afval produceert en kilo’s microplastics in het afvalwater achterlaat, hebben we ook Crohill schoner schoon ontwikkelt.” Het Crohill schoner schoon assortiment bestaat onder andere uit moppen en doeken van bamboe. Die gaan langer mee en laten geen microplastics achter bij het uitwringen. De tablets met EU Ecolabel zorgen ervoor dat er minder over gedoseerd wordt en dat er geen plastic flessen meer bij het afval belanden. Duurzaam transport is een ander voordeel.

“Overdoseren is echt een probleem”, vertelt Pim Hilgerdenaar. Veel schoonmakers gebruiken gemiddeld vier keer de benodigde hoeveelheid reinigingsmiddel. Behalve slecht voor het milieu is dat ook zeer onhygiënisch. “Mensen denken vaak: hoe meer, hoe beter. Maar als je teveel reinigingsmiddel toevoegt, krijg je versmering. Een vettige laag op het oppervlak. Dat is een voedingsbodem voor vervuiling en dus absoluut niet die hygiënisch veilige omgeving die je met schoonmaken wilt bereiken. Al helemaal in de zorg.” Met de tabletten van Crohill schoner schoon kun je overdosering dus voorkomen en daarmee verklein je de kans aanzienlijk dat mensen ziek worden.

Voor Pim was het evident dat Crohill dit jaar weer de Green Deal ondertekende. “Duurzaamheid is geen modedingetje of iets wat je voor de bühne doet. Als we de aarde netjes willen achterlaten – en dat mag je van onze branche toch wel verwachten – dan moeten we dingen echt grondig anders gaan aanpakken. Niet voor even, maar voor altijd.” Dat de zorg hier zulke heldere stappen in neemt, juicht hij daarom toe.

De eigenaar van Crohill ziet veel technologische ontwikkelingen die het proces van verduurzaming kunnen versnellen en constateert dat er al veel goede initiatieven in de branche zijn. De Green Deal is daar een mooi voorbeeld van. Toch hoopt hij dat nog meer bedrijven en instellingen mee gaan doen. “Hoe je het ook went of keert: we moeten duurzamer gaan werken. Iedereen, overal. En hoe meer organisaties meedoen, hoe groter de impact is.”

Bron: CleanTotaal

< Terug naar overzicht